Sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olan vitaminler, birçok biyokimyasal fonksiyonun gerçekleşmesinde görevlidir. Bunlardan birisi de D vitaminidir. Peki, D vitamininin önemi nedir? Detaylar yazımızda.
Vitaminler vücutta çeşitli biyokimyasal görevler için gereklidir. İnsan sağlığı için hayati bir öneme sahip olan D vitamini de bunlardan biridir. Özellikle sağlıklı bir kemik yapısı ve kemik sağlığının devamlılığı için D vitamini varlığı çok önemlidir. Çünkü kemiğin birincil bileşeni kalsiyumun yalnızca D vitamini olması halinde vücut tarafından emilir. D vitamini üretilmesi için güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı kalsiferol denilen aktif bir vitamin formuna dönüştürmesi gerekir.
Bu yüzden cildinizin ürettiği D vitamini oranı; günün saatine, mevsime, cilt pigmentasyonuna göre farklılık gösterebilir. Yaşanılan coğrafyaya ve hayat tarzına göre de D vitamin üretiminde azalma veya tamamen yok olma meydana gelebilir.
D vitamininin vücutta birçok önemli işlevi bulunur. Bun görevler şu şekilde sıralanabilir:
Düzenli olarak güneş ışığı almayan kişilerin çoğu, D vitamini emiliminde sorun yaşarlar. Bu sebeple vitamini eksikliğinde hekim kontrolünde ve gereken dozlarda D vitamini takviyesi alınması ile kemik sağlığının desteklenmesi gerekebilir. Önerilen günlük D vitamini ise;
Vücut için gerekli D vitamininin temel kaynağı güneş ve besinlerdir. Bu yüzden bilhassa kapalı yerlerde çalışanlar, açık tenliler, yaşlılar ve beslenme bozukluğu olan bireylerde D vitamini eksikliği yaşanabilir. D vitamini eksikliği olanlarda görülebilecek semptomlar ise şu şekilde sıralanabilir:
D vitamini ana kaynağı güneştir. Kişilerin ihtiyacı olan D vitamininin %90-95’i güneş ışınları ile sentezlenir. Bu yüzden rllerin, yüzün, kolların ve bacakların haftada 2-3 kez güneş ışığına maruz kalması gerekir. D vitamini kaynağı besinlerden bazıları ise şu şekildedir:
Kişiye uygun dozda verilen D vitamini güvenli kabul edilir. Fakat vücuda aşırı doz D vitamini alınması bazı problemlere neden olabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Bu yüzden D vitamini ihtiyacı mutlaka hekim kontrolünde ve kan tahlili ile belirlenerek alınmalıdır.
Dilerseniz konu ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz.