Birçok hastalığın belirtisi olarak meydana gelen kulak ağrısı, her yaştan bireyde görülebilen bir durumdur. Bazı hallerde kişiyi uykusundan uyandıracak derecede şiddetlenen bu ağrılar, yaygın olarak enfeksiyonlardan kaynaklanır. Peki, nasıl geçer, bu ağrıya ne iyi gelir? Detaylar yazımızda.
Kulak ağrısı tıbbi ismi ile otalji, kulakta olan rahatsızlıklardan kaynaklanabileceği gibi başka hastalıklarında bir semptomu olarak görülebilen bir ağrıdır. Her yaştan kişi de oluşabilen bu ağrı kulakta zonklama, yanma veya batma gibi oldukça rahatsızlık verici şekillerde olur. Tek kulakta olabileceği gibi sağ ve sol kulak ağrısı birlikte olabilir.
Kulak; orta, iç ve dış olacak şekilde 3 bölümden oluşur. Ağrının kaynağını anlamak birey mutlaka uzman bir hekime başvurmalıdır.
Bu ağrının en yaygın sebebi enfeksiyonlardır. Kulağın bölümlerine ve mevsime göre oluşma nedenleri de farklılık gösterir. Dış kulak yolu iltihabı; özellikle yazın deniz ve havuza girildiğinde, kirli sudan kaynaklanabilen bir enfeksiyondur. Kulağın dışında kızarıklık, şişlik ve şiddetli bir ağrı meydana gelir. Kışın rüzgarlı günlerde, ıslak saçla kalındığı zaman veya klimalı ortamlarda kulaktaki kasların tutulması sonucu ağrılar ortaya çıkar. Bu sebeplerin dışında kalan diğer nedenler ise şu şekildedir:
Kulak Kiri Birikmesi: Kulak kiri denilen salgı, kulakta doğal olarak salgılanan fizyolojik bir sıvıdır. Bu kirin tıkanması sonucu ağrı oluşur.
Basınç Değişimi: Genellikle yüksek irtifaya ulaştığı zamanlarda uçakta kulak ağrısı oluşur. Barotravma denilen bu ağrı, kulak basıncını dengeleyen östaki borusunun tıkanması sonucu oluşur.
Boğaz ve Sinüs Enfeksiyonları: Boğazda veya sinüste oluşan enfeksiyon boğaz ve kulak ağrısı yapar.
Kulak Yolunda Yabancı Bir Madde Olması: Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde kulağa yabancı bir cisim sokulması ağrıya yol açar.
Kış ayrında ise genellikle iç kulakta oluşan orta kulak iltihabı (otitis media) meydana gelir. Sıklıkla 6-15 yaş arası çocuklarda oluşur. Otitis media, nezle ve grip geçirildikten sonra boğazdaki enfeksiyonun kulağa giden östaki borusu aracılığı orada iltihaplanma oluşturması ile meydana gelir. Bu da çocuklarda kulak bölgesindeki ağrının yaygın nedenidir.
Kulaktaki ağrının çeşitleri nedene göre 2 farklı başlık altında toplanır. Bunlar primer ve skonder nedenlerdir.
Bu ağrının belirtileri şu şekildedir:
Tedavinin ağrıya neden olarak yapıldığı bir durumdur. Bu yüzden doktorun soruna neden olan rahatsızlığı teşhis etmesi oldukça önemlidir. Kulak içine bakılarak fiziki muayenesi yapılan hastanın eğer dış kulaktan kaynaklı bir ağrı varsa damla ve ilaç tedavisi uygulanır.
İç kulaktan oluşan enfeksiyonlarda ise damla yerine antibiyotik tedavisi gerekir. Kulak kasında olan spazmlar için kas gevşetici ve ağrı kesiciler verilir. Farklı hastalıklarda da o hastalığın tedavisi ağrı semptomunun geçmesini sağlayacaktır.
Kulak ağrısı nasıl geçer evde uygulanabilecek bazı ilaçsız yöntemler ile bu soruna çözüm bulunur. Bu yöntemlerden bazıları şu şekilde sıralanır:
Sarımsak: Analjezik ve antibiyotik etkisi olan sarımsak, susam yağında pişirildikten sonra bu yağ soğutularak ağrıyan kulağa damlatılabilir.
Soğan: Sarımsakla aynı özelliklerde olan soğan da ısı uygulanarak suyu çıkarılıp soğuduktan sonra kulağa damlatılabilir.
Sıcak Uygulanması: Kulak ağrılarının bazılarında kulağa sıcak uygulanmasının ağrıyı azaltıcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Kulak ağrısı ne iyi gelir? Sorusuna cevaben alınabilecek tedbirler şunlardır:
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.