Leep Konizasyon Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Leep konizasyon işlemi, ülkemizde ve dünyada sık görülen HPV enfeksiyonları ve neden olabileceği kanser öncüsü hücrelerin tanı ve tedavisinde kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yazımızda leep konizasyon işleminin, hangi durumlarda ve nasıl uygulandığını sizler için derledik.
The choice of thousands of physicians and millions of patients #callendoc
Leep Konizasyon Nedir?
Leep konizasyon, rahim ağzında kansere dönme riski olan CIN2 ve CIN3 gibi kanser öncüsü durumların tespiti için yapılan bir tedavidir. Bu operasyon hem lokal anestezi hem de genel anestezi ile yapılabilen bir cerrahi girişimdir. Fakat genellikle hastanın ağrı hissetmemesi ve konforu açısından genel anestezi tercih edilir.
Konizasyon operasyonu sıcak konizasyon ve soğuk konizasyon olmak üzere 2’ye ayrılır. Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak sıcak konizasyon leep tercih edilir. Bu işlem için anestezi altında rahim ağzından özel bir aletle parça çıkarılır. Soğuk konizasyon işleminde ise kesme işi bistüri ile yapılır. Bu versiyon daha sık erken evrede rahim ağzı kanseri tanısı alan hastalara uygulanır.
Leep Konizasyon Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Leep kanizasyon işlemi rahim ağzında bulunan kanser öncüsü hücrelerin tespitinde kullanılabildiği gibi rahim ağzındaki anormal durumlarda rahim ağzını küçültmek için veya rahim ağzında bulunan hastalıklı bölgenin çıkarılmasında da kullanılabilir. Ancak sıklıkla rahim ağzı kanseri durumlarında kullanımı yapılır.
Leep Konizasyon Neden Yapılır?
Rahim ağzında HIV enfeksiyonunun neden olduğu hücresel değişikliklerin tanımlanması için yapılabilir. Özellikle de CIN2 ve CIN3 teşhisinde uygulanan bir prosedürdür.
Rahim ağzı kanserinden şüphelenerek biyopsi yaptıran hastalar için teşhisin netleştirilmesi için leep yapılabilir.
Erken evre rahim ağzı kanseri tanısı olan hastalarda soğuk leep konizasyon işlemi uygulanabilir.
Rahim ağzında CIN ve benzeri anormal hücre gözlemlenmesinde leep operasyonu yapılabilir.
Biyopsi ile kesin kanser tanısı konulan hastalara servikal konizasyon uygulanabilir.
Kolkoskopik biyopsi sonucuna göre leep işlemi hastaya uygulanabilir.
Leep Konizasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahim ağzı bölgesinde anormal hücreler tanımlandığı zaman leep operasyonu yapılmasına karar verilir.
Leep cerrahi işlemi genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir.
Daha sonra kadın hastalıkları ve doğum uzmanı spekulum aleti ile vajinayı açarak rahim ağzını görünür bir hale getirir. Bu sayede vajina ve vajina duvarları da incelenebilir.
Rahim ağzı özel bir solüsyonla boyanarak cerrahi yapılacak alan belirlenir.
Rahim ağzındaki olumsuz etkilenen alan cerrahi olarak alınır ve çıkartılır. Koni şeklinde çıkarılan alana konizasyon adı buradan gelir.
Çıkarın parça patoloji bölümüne gönderilerek anormal hücre değişikliği olup olmadığı saptanır.
Leep Konizasyon Patoloji Sonucu Neyi Gösterir?
Konizasyon sonrası patoloji sonucu biyopsi sonuçları ile karşılaştırılarak birbirine paralel olup olmadığına bakılır.
Lezyonun ne kadar derinde olduğu ve cerrahi sınırına bakılır. Kanser hücrelerinin doku derinliklerinde bulunup bulunmadığına bakılır.
Lezyonun temizlenmesinin yeterliliği açısından cerrahi sınırın temizliği kontrol edilir. Temiz ise yeterli oranda cerrahi işlem yapılmış demektir.
Patoloji sonucu teşhis anlamında doğru yerde işlem yapılıp yapılmadığını ve tedavinin yeterli olup olmadığını gösterir.
Yanı sıra patoloji sonucu tedavinin devamındaki yol haritasını belirlemede yardımcı olur.
Leep Konizasyon Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Konizasyon sonrası aynı gün içinde hasta ayağa kalkabilir. 1-2 saatlik anestezi geçme ve dinlenme sürecinin ardından sosyal yaşamına dönebilir.
Ameliyatı takiben 1-2 gün karın içi basıncı artırmamaya özen gösterilmelidir. Bundan dolayı tuvalete çıkarken ıkınmaktan kaçınması gerekir.
Leep sonrası iyileşme süreci 4-6 haftadır. Bu süre içinde cinsel ilişki olmamalıdır.
Herhangi bir enfeksiyon olmaması için hijyene çok dikkat edilmelidir.
Konizasyon sonrası kanama olmasında herhangi bir sorun yoktur. Yalnız parça parça düşen veya aşırı miktarda bir kanama görülürse doktora başvurulması gerekir.
Operasyon sonrası banyo yapılamasında ise bir sınırlama yoktur.
Leep Konizayon Sonrası Gebelik Olur mu?
Leep sonrası gebelik için herhangi bir engel yoktur. Fakat leep işlemi sonrası rahim ağzının kısalmasından dolayı erken doğum riski oluşabilir. Ancak bu risk düşük bir orandadır. Bu hastalar için de rahim ağzına dikiş atılarak bu risk önlenebilir.
Leep Konizasyon İşlemi Tekrar Yapılabilir mi?
Konizasyon işlemi gerek duyulursa tekrar yapılabilen bir operasyondur. HPV enfeksiyonu rahim ağzını etkilediğinde anormal hücreler meydana gelirse leep işlemi uygulanabilir. Bu durumlarda leep sonrası tekrarlama 2. hatta 3. kez uygulanabilir. Özellikle HPV olan bireyler sigara kullanıyor ise bu en tetikleyici faktör olarak sorunun tekrarlamasına neden olabilir. Bağışıklık sistemini zayıflatan sigara HPV’ nin ortaya çıkmasına yol açabilir. Operasyon sonrası ilk kontrol 6 ay sonra yaptırılır. Burada işlem tekrarlanması gerekip gerekmediğine karar verilir.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.